Vaativuus: Keskitaso. Polut pääsääntöisesti hyväkuntoisia, mutta matkalla on myös kivikkoa ja suota.

MTB Kypäräkangas yhdistyy osittain Mustosen kierrokseen. Kerromme tässä artikkelissa vain sen, joka ei käy ilmi Mustosen kierrokselta.

Kuten VedenjakajaReitistöllä yleensäkin, reitit on suunniteltu yksisuuntaisiksi. Mustonen-järven eteläpäässä oleva kyltti neuvoo, että MTB Kypäräkangas olisi kilometrin päässä, mutta polkea voi myös vastapäivään, kuten tässä artikkelissa.

Polku lähtee leveänä ja hyväkuntoisena pitkin kangasmaisemaa. Matka vie kohti itää. Jos ilmansuunta on oikea, menet todennäköisesti myös oikeaan suuntaan.

 Ensimmäisenä maamerkkinä on Pyijyn laavu, jolta löytyy myös tulipaikka. Pyijy-lampi on perinteinen suolampi, jossa rohkea varmasti voisi pulahtaakin, vaikka virallista uimapaikkaa ei olekaan.

Pyijyn laavun jälkeen polku kapenee ja muuttuu kivisemmäksi. Polkua on kuitenkin vielä helppo ajaa, eikä esimerkiksi mäkiä tule vastaan juurikaan.

Polku päättyy tielle. Kuva on otettu menosuuntaan nähden väärään suuntaan. Paluureitti kulkee tietä pitkin, mutta vielä voi jatkaa eteenpäin.

Paikoitellen maasto voi olla hyvinkin kosteaa ja pyörää voi joutua taluttamaan. Voimakkaalla polkemisella renkaat pysyvät kuitenkin pinnalla.

Matkalla on myös lähde, jolta voi käydä täyttämässä vesipullonsa. Lähteen vedenlaatua ei ole tarkastettu, joten vettä ei voi suositella juotavaksi virallisesti. Pyöräillessä teimme kuitenkin makutestauksen ja vesi oli oikein hyvin juotavaa. Omalla vastuulla vettä voi juoda.

Reitti poikkeaa välillä metsäautotielle, mikä ei ole lainkaan huono asia. Myös maastopätkiä on tarjolla riittämiin.

Jos edessäsi oleva maisema näyttää tältä, älä käänny sinne, vaan vasemmalle.


Jos satuit kuitenkin kääntymään ja päädyt hakkuuaukealle. Nauti ajostasi kapeahkolla polulla. Kohta joudut pääset muutaman sadan metrin päähän alkuperäiselle reitillesi. Jatka äskeiseen paikkaan tai toista tarvittaessa, jos nautit kurvailusta hakkuuaukealla.Nyt olet päässyt takaisin oikealle polulle. Polku alkaa hyväkuntoisena, mutta älä huoli, pian pääset harjoittelemaan suossa kuin Mika Myllylä.


Nyt rankin vaihe on takana. Voit jatkaa matkaasi metsäautotietä pitkin.

Vaihtoehtoja on kaksi. Voit jatkaa tietä pitkin tai kääntyä oikealle kohti Mustosen taukopaikkaa.